Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Απαίτηση για δημοτική συγκοινωνία

Όλες οι σύγχρονες πόλεις εδώ και καιρό αποφάσισαν να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των δημοτών τους χρησιμοποιώντας δημοτικά μέσα συγκοινωνίας, εκτός από τα εθνικά μέσα, όπως είναι το ΚΤΕΛ. Έχουν προμηθευτεί, λοιπόν, μικρά λεωφορεία, έχουν ορίσει διαδρομές και εξυπηρετούν τις μετακινήσεις των δημοτών δωρεάν. Το μέτρο αυτό, εκτός που εξυπηρετεί τον πολίτη, προσφέρει σημαντική ανακούφιση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους οχήματα για να κατέβουν στο κέντρο και δεν φορτώνονται οι δρόμοι με υπερβολική κυκλοφορία.
Το μέτρο αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα αλλά το παράδειγμά τους το έχουν ακολουθήσει και άλλες μικρότερες πόλεις και έχουν διαπιστώσει τα οφέλη του. Για μένα, εκτός από τα παραπάνω, το μέτρο αυτό είναι και δείγμα πολιτισμού, που δείχνει ότι ο Δήμος πραγματικά σέβεται τους πολίτες του ενώ ταυτόχρονα η μείωση της χρήσης των οχημάτων αποδεικνύεται οφέλιμη και για το περιβάλλον, καθώς μειώνει τους ρύπους και τα καυσαέρια.
Στην πόλη του Άργους δεν έχουμε την "πολυτέλεια"¨αυτή. Στην Κόρινθο, ακόμη και στο μικρό Λουτράκι, την έχουν. Δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να την αποκτούσαμε κι εδώ, φτάνει να υπάρχει όραμα και πρωτοβουλία. Ένα μικρό διάστημα πέρυσι είχαν κυκλοφορήσει κάτι μεγάλα τέτοια λεωφορεία, τα δρομολόγιά τους όμως ήταν πολύ περιορισμένα και οι διαστάσεις τους δεν βόλευαν. Ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε καν την ύπαρξή τους. Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο μέτρο, χρειάζεται σχεδιασμό.
Στο Δήμο του Άργους, λόγω του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγονται διπλανές κοινότητες, όπως το Κεφαλάρι, η Κόκλα, η Δαλαμανάρα και άλλες, οι οποίες απέχουν από την πόλη. Η Δημοτική Συγκοινωνία θα μπορούσε να ορίσει δρομολόγια ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες των κοινοτήτων αυτών. Θα μπορούσαν με ευκολία να πηγαίνουν στις δουλειές τους, για ψώνια, τα παιδιά σχολείο και φροντιστήρια, για διασκέδαση, για οτιδήποτε. Τα δρομολόγια θα ήταν καθορισμένα, ο οποιοσδήποτε θα γνώριζε τις ώρες διέλευσης του λεωφορείου και τη διαδρομή και θα ρύθμιζε αναλόγως το πρόγραμμά του.
Το κόστος για τον πολίτη θα μπορούσε να ήταν δωρεάν, όπως σε όλες τις πόλεις αλλά ακόμη και αν ήταν ένα συμβολικό ποσόν, εάν αναλογιζόταν κανείς την ευκολία που θα του πρόσφερε αλλά και την οικονομία που θα έκανε σε βενζίνες, τότε δεν θα το σκεφτόταν καν.
Ελπίζω οι τοπικοί άρχοντες να σκεφτούν καλά ένα τέτοιο μέτρο διότι είναι χρήσιμο από όλες τις απόψεις. Απλά χρειάζεται σχεδιασμό και οργάνωση, ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι περιοχές και να υπάρχουν συχνά δρομολόγια. Είμαι σίγουρος πως οι κάτοικοι του Άργους θα δέχονταν με ευχαρίστηση ένα τέτοιο μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: