Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Μουσείο Αργειακής Ιστορίας

Είναι γνωστό το αιώνιο πρόβλημα των Στρατώνων του Καποδίστρια. Εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια ακούμε υποσχέσεις ότι θα αξιοποιηθούν, βλέπουμε κάποια έργα αποκατάστασης να γίνονται με ρυθμούς χελώνας, ενώ σε κάθε προεκλογική ομιλία οι Στρατώνες παίζουν μόνιμα ως μέρος του έργου που θα επιτελέσει ο κάθε Δήμαρχος και κάθε πολιτικός άρχων του τόπου.
Τι βλέπουμε από τους Στρατώνες; Ένα ιστορικό κτίριο σε εγκατάλειψη, που το πολύ πολύ να γίνει καμια συναυλία από άγνωστα συγκροτήματα, παρέες παιδιών με μηχανάκια να κάθονται στους χώρους του τη νύχτα και ίσως και ύποπτες κινήσεις. Η πλήρης απαξίωση ενός ιστορικού χώρου, που υποτίθεται πως θα στέγαζε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες ή θα γινόταν μουσείο. Και όλα αυτά, ως συνήθως στην ελληνική πραγματικότητα, παραμένουν στο νου εκείνων που για δικούς τους λόγους τα πρότειναν.
Νομίζω πως είναι καιρός το Άργος, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ελληνικών πόλεων που διαθέτουν περισσότερα του ενός Μουσεία, να σκεφτεί σοβαρά την πιθανότητα ίδρυση Μουσείου Αργειακής Ιστορίας στο χώρο των Στρατώνων του Καποδίστρια. Ένα Μουσείο, στο οποίο θα βρίσκεται συγκεντρωμένη η ιστορία της πόλης, από τα αρχαία χρόνια έως την Επανάσταση και στη σύγχρονη εποχή. Για το λόγο αυτό οφείλει να έχει παράρτημα αρχαίας ιστορίας, βυζαντινής περιόδου, Επανάστασης, λαογραφίας και σύγχρονης ιστορίας. Με λίγα λόγια, θα είναι ουσιαστικά ένας πολυχώρος ιστορίας και τέχνης που θα αφορά στην πόλη του Άργους, όπου ο επισκέπτης, στον ίδιο τόπο, θα μπορεί να περπατήσει μέσα στους αιώνες της αργειακής ιστορίας και να διαπιστώσει την εξέλιξη και την ιστορική συνέχεια. Θα γνωρίσει το Άργος διαμέσου των αιώνων.
Ο πολυχώρος αυτός, φιλοξενημένος σε ένα ιστορικό μνημείο, θα αποτελέσει κόσμημα της πολιτιστικής ζωής της πόλης και της χώρας ολόκληρης, ενώ σαφώς και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Για τη δημιουργία του μπορεί να συνεισφέρει αντικείμενα - εκθέματα ολόκληρη η πόλη και, εν πάσει περιπτώσει, δεν είμαι εγώ εκείνος που θα ορίσει το πως θα στηθεί το όλο εγχείρημα. Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχει ήδη, οπότε στους στρατώνες θα λειτουργούν τα υπόλοιπα τμήματα. Στους εξωτερικούς χώρους του, από την άλλη, μπορούν να φιλοξενούνται εκθέματα αργείων δημιουργών. Για σκεφτείτε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια: