Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Δημογραφικά και λοιπά στοιχεία για το Άργος

Το Άργος βρίσκεται στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, σε γεωγραφικό πλάτος 37o 38' 07.39" N , γεωγραφικό μήκος 22o 44' 02.97" N και σε υψόμετρο 42 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα δυτικά περιορίζεται από το λόφο της Λάρισας με υψόμετρο 280 μέτρων και στα βόρεια από το λόφο της Ασπίδας, με υψόμετρο 80 μέτρων. Αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Άργους και τη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Αργολίδας, με επίσημο πληθυσμό 27.550 κατοίκους, ο οποίος όμως φτάνει τους 30.000 αν συνυπολογίσουμε τις κοινότητες που υπάγονται σε αυτό βάσει του Σχεδίου Καποδίστριας. Παρουσιάζει αύξηση πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1971 είχε 19.732 κατοίκους, το 1981 20.955 και το 1991 21.901 κατοίκους ενώ η πυκνότητα του πληθυσμού υπολογίζεται σε 212 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Το Άργος συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά με την πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας, το Ναύπλιο, καθώς και με την Τρίπολη, την Κόρινθο και την Αθήνα που όλες βρίσκονται σε μικρή σχετικά χιλιομετρική απόσταση.
Το έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί η πόλη είναι πεδινό και το κλίμα μεσογειακό, με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με λίγες βροχές και χιόνια πολύ σπανιότερα. Στην πραγματικότητα από την αρχαιότητα το Άργος ονομαζόταν Πολυδίψιον εξαιτίας των λίγων βροχών του ενώ στη σημερινή εποχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια περίπου 35ο ημέρες το χρόνο.
Ο πληθυσμός του ασχολείται με τις επιχειρήσεις, το εμπόριο, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, ενώ ιδιαίτερα αναπτυγμένη είναι και η αγροτική παραγωγή και, λιγότερο, ο τουρισμός. Η πόλη κατοικείται συνεχώς εδώ και 5.000 χρόνια, στο ίδιο σημείο που για πρώτη φορά οργανώθηκε και αυτό την καθιστά την αρχαιότερη ελληνική κι ευρωπαϊκή πόλη, καθώς και μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο με διάσπαρτα μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους.
Διαθέτει 7 νηπιαγωγεία και ισάριθμους παιδικούς σταθμούς και Δημοτικά σχολεία, 4 Γυμνάσια, ένα νυχτερινό, τρία Λύκεια, Δημόσιο ΙΕΚ και ιδιωτικές σχολές και σχολεία, ένα Γενικό Νοσοκομείο με 7 κλινικές (Μαιευτική - Γυναικολογική, Παθολογική, Χειρουργική, Ορθοπαιδική, Ουρολογική, Τεχνητό Νεφρό και Καρδιολογική). Στην πραγματικότητα, το Νοσοκομείο της πόλης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους μπορεί ο κάτοικος να είναι περήφανος.
Στην πόλη επίσης υπάρχει Δημοτική Φιλαρμονική και Χορωδία, θεατρική ομάδα, πολιτιστικοί σύλλογοι, η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα "Παναργειακός" που μεσουράνησε στη δεκαετία του 1960 - 1970 και αρκετές άλλες αθλητικές ομάδες και λέσχες, ενώ στο Μουσείο της πόλης υπάρχει ένα μεγάλο μέρος εκθεμάτων που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές της πόλης από την ελληνική, γαλλική και γερμανική αρχαιολογική υπηρεσία.
Προστάτης Πολιούχος του Άργους είναι ο επίσκοπος Άγιος Πέτρος που πρόσφατα έγινε η μεταφορά των λειψάνων του από την Ιταλία χάρη στις ενέργειες του Μητροπολίτη Αργολίδας στον καθεδρικό Ναό της πόλης, ενώ επίσης υπάρχει σημαντικός αριθμός ναών, δύο από τους οποίους είναι μεγάλης ιστορικής αξίας λόγω της αρχαιότητάς τους.
Το Άργος παρουσιάζει σημαντική εμπορική ζωή, διαθέτοντας μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές αγορές στην Ελλάδα (αν όχι τη μεγαλύτερη) ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η νυχτερινή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: