Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Ο λόφος της Ασπίδας

Ο λόφος της Ασπίδας στέκεται στα βόρεια της πόλης του Άργους και πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι πράγματι μοιάζει με ασπίδα, αν τον δει κανείς από ψηλά. Κοντά στους πρόποδές του υπάρχουν τα ερείπια των ναών του Δειραδιώτη Απόλλωνα και της Οξυδερκούς Αθηνάς, όπως περιγράφει και ο Παυσανίας κατά το πέρασμά του από την πόλη, οπότε και τους επισκέφτηκε από τη Δειράδα Πύλη που βρισκόταν εκεί κοντά. Οι δυο αυτοί ναοί δεν έχουν σωθεί σε καλή κατάσταση, μπορεί όμως κανείς να επισκεφτεί τα ερείπιά τους.
Ο λόφος, κατά ένα μεγάλο μέρος είναι κατάφυτος με δέντρα, πεύκα κυρίως, ενώ παραμένει γυμνός κατά ένα μεγάλο μέρος στη βορεινή του πλευρά. Έργα δενδροφύτευσής του έγιναν κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ επίσης φωτίζεται με λαμπτήρες κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες. Στην κορυφή του υπήρχε εστιατόριο και καφέ που πλέον δεν λειτουργούν, ενώ κάθε Ιούλιο εορτάζεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στην κορυφή του.
Εκτός από αυτά, ο λόφος της Ασπίδας επιλέγεται καθημερινά από αρκετούς Αργείους ως τόπος εκγύμνασης, καθώς μπορούν να περπατήσουν ή να τρέξουν μέσα στη φύση, χωρίς το φόβο και το άγχος των αυτοκινήτων και της φασαρίας. Ένας πραγματικός πνεύμονας πράσινου και αναψυχής για την πόλη.
Παρ' όλα αυτά, αν και γίνονται κάποιες μικροπροσπάθειες, ο λόφος είναι αφημένος στην τύχη του. Λαμπτήρες σπασμένοι, οδόστρωμα σε κακή κατάσταση σε πολλά σημεία, παγκάκια ξεχαρβαλωμένα, απουσία πόσιμου νερού και άλλες προχειρότητες στον μοναδικό ίσως χώρο όπου οι Αργείοι θα μπορούσαν να απολαύσουν τη βόλτα τους και να κάνουν τη γυμναστική τους. Εάν οι ιθύνοντες πάρουν μάθημα από άλλες περιοχές, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τέτοια μέρη με κοινοτικά και όχι μόνο κονδύλια, είμαι βέβαιος πως η Ασπίδα θα μετατραπεί σε πόλο έλξης όλο και περισσότερων Αργείων και, γιατί όχι και επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: